Kallelse till årsmötet 2023

Foto: Frida Erixon

Den 23 april kl 10 håller Sveriges Shetlandssällskap årsmöte på Motell Vätterleden i Gränna samt på Zoom/eSessions. Du hittar kallelsen i sin helhet här.Kallelsen och förslaget till stadgar finns även i nr 1/2023 av tidningen Shetlandsponnyn. Förslaget till nya stadgar hittar du här:PDFWord – (för den som genom ”spårade ändringar” vill följa ändringarna jämfört med… Fortsätt läsa Kallelse till årsmötet 2023

Stor medlemsökning 2022

Foto: Frida Erixon

Vi kan glatt meddela att vårt medlemsantal för 2022 uppgick till inte mindre än 706 medlemmar, att jämföra med 525 året innan.

Info från styrelsen 17/1

Foto: Frida Erixon

Här kommer aktuell och viktig information från SSS styrelse. Styrelsen har möte ca varannan till var tredje vecka efter behov och senaste mötet var den 11 januari. Om du har frågor eller förslag till styrelsen är du alltid välkommen att maila oss på info@shetlandsponny.se eller kontakta någon av styrelsemedlemmarna.

Manusstopp & utställningskalendern

Nu börjar manusstopp för nr 4-22 av tidningen Shetlandsponnyn närma sig. Vi vill gärna ha in artiklar, bilder, referat, pyssel, berättelser eller annat du vill bidra med.

Inför höstmötet

Lundabo Farina & Vildängens Fairybell. Foto: Frida Erixon

På lördag är det dags för höstmöte! Det ska bli spännande att äntligen få ha ett möte på plats efter flera års digitala möten. Vi har också många som sluter upp, jätteroligt!

Rapport från ISPC

I fredags hölls möte inom ISPC, International Shetland Pony Committee. Det är en samarbetskommitté för den brittiska moderstamboken för shetlandsponnyn och alla dess dotterstamböcker.

Nygodkända hingstar

Vi gratulerar ägarna och uppfödarna till följande hingstar som i helgen blev godkända enligt rasvisa krav:

SSS höstmöte & avelskonferens

Den 15 oktober kl 9-16 har SSS höstmöte med avelskonferens! Passa på att lyssna på intressanta föredrag och diskussioner med två av våra mest uppskattade och erfarna domare, samt att diskutera viktiga frågor inför framtiden.

SSS stuterikarta

I många år hade SSS en karta i medlemstidningen med de aktiva stuterierna och uppfödarna inlagda. Vi är övertygade om att vi inte är de enda som saknar kartan för att få en känsla av vart andra uppfödare finns.

Katalog till Riks

Nu finns katalogen till årets riksutställning att ladda ner. Du hittar den här.

Utländska avkommemeriter

Har din hingst varit utomlands någon eller några säsonger och du vill att hans avkommors resultat där ska räknas in i nämndens avkommebedömning? Avelsvärderingsnämnden går igenom hingstbeståndet årligen inför höstens avelsvärdering och bedömer hingstarnas avelsvärdeklasser. Hingstar som har ett visst antal betäckningar eller ett visst antal visade avkommor SKA avkommebedömas, och hingstar som redan avkommebedömts… Fortsätt läsa Utländska avkommemeriter

Manusstopp nr 2/2022

Styrelsen tackar för deltagandet vid årsmötet i söndags! Den nya styrelsen och övriga förtroendevalda finns nu på hemsidan. Vi vill också påminna om att manusstopp till nr 2/2022 av vår medlemstidning Shetlandsponnyn är nu på söndag den 1 maj.

Årsmöteshandlingar

Shetlandsponny-SM 2017, foto: Lotta Lundahl

Nedan hittar du handlingarna inför årsmötet den 24 april, inkl propositioner, motioner och valberedningens förslag.

Nygodkända hingstar

Jenthe v.d. Bosrand

Stort grattis till ägarna till de hingstar som i lördags blev nygodkända enligt rasvisa krav, samt till övriga som gjorde fina prestationer!

Katalog till avelsvärderingen

Nu finns katalogen till vårens avelsvärdering att ladda ner här. Inom den närmsta veckan kommer den förhoppningsvis landa i postlådan hos hingstägarna.

Nu släpper vi vårt nya medlemssystem!

Foto: Gunilla Faust

Det innebär att du kan bli medlem och betala direkt på hemsidan med Swish eller kort, samt att du kan logga in och kolla att dina uppgifter stämmer. Det innebär också att regionalföreningarnas medlemsansvariga själva kan kolla sina medlemmar.

Ny medlemsshop!

Skäpperöds Hectra, foto: Frida Erixon

Är det dags att komplettera din SSS-garderob inför utställningssäsongen?! Styrelsen har arbetat fram en ny shop med profilkläder som är både snygga, av bra kvalitet och till bra pris! I priset ingår tryck/brodyr av vår logga, och för en extra slant går det också att lägga till eget namn/stuterinamn.

Information från styrelsen 13 februari 2022

Styrelsens senaste möte var den 7 februari. Om du har frågor eller förslag till styrelsen är du alltid välkommen att maila oss på info@shetlandsponny.se eller kontakta någon av styrelsemedlemmarna. Här kommer lite information till medlemmarna om aktuella frågor. Hög tid att anmäla till avelsvärderingen!På fredag den 18 februari är det sista anmälningsdag till avelsvärderingen. Det… Fortsätt läsa Information från styrelsen 13 februari 2022

Uppdaterade dokument för 2022

Shetlandsponny-SM 2017, foto: Lotta Lundahl

Nedan ser du de dokument som är beslutade inför 2022, tillsammans med närmare beskrivningar över de ändringar som gjorts.

Kom in med dina synpunkter!

Foto: Katarina Seijsing

Vi påminner om att imorgon måndag är sista dagen för att inkomma med era synpunkter ifråga om styrelsens förslag avseende RS-systemet samt nya stadgar för SSS.

Inbjudan: Seminarium om inavel/linjeavel

Sveriges Shetlandssällskap & Svenska Hästavelsförbundet bjuder in till digitalt seminarium om inavel/linjeavel tisdagen den 25 januari 2022 kl. 19.30, via Zoom

God Jul & Gott Nytt År!

Så här två dagar innan julafton vill vi passa på att önska alla våra medlemmar en härlig jul med mycket knäck och morötter, och vi ser fram emot ett gott nytt 2022! Julhälsningar från SSS styrelse

Information från styrelsen 18 december

Foto: Katarina Seijsing

Styrelsens senaste möte var den 13 december. I det här informationsbrevet kommer massor av viktiga nyheter, så läs det noga och särskilt de dokument som nämns!

Information från styrelsen 29 november

SIHS 2018, foto: Lotta Lundahl

Nu var det ett tag sedan styrelsens senaste information, vilket beror på en intensiv sommar och höst för alla inblandade samt att styrelsearbetet främst fokuserat på lite längre processer och därmed har mindre att berätta om löpande.

Duktiga 3-åringar i Vetlanda

Gläntans Ginnie & Marcia af Jäboruder

I årets treårschampionat hade shetlandsponnyerna inte mindre än två representanter – en i hoppning och en i gångarter. Båda gjorde strålande ifrån sig och vi ska verkligen vara stolta över vår ras och över dessa fina ponnyer!

Lord Silver – championatsvinnare i dressyr

I helgen gick alltså ungponnychampionaten av stapeln i Vetlanda, och vi kommer presentera de fantastiska representanterna som visade hur duktiga och användbara våra shetlandsponnyer är!

Kungen 3:a i Årets ponny

En hedrande 3:e-plats blev det för Nightingales Kingsman i Årets ponny! Stort grattis till ägaren Hanna Dahlström och uppfödaren Thiffanny Hoff! Foto: Jenna Vainionpää vid Riks där Kingsman blev Best in Show.

Portoproblem för avelsvärderingskatalogen

Jemma & Joxxa af Granbacka, foto: Linnea Ornstein

I helgen är det avelsvärdering för hingstar och katalogen skickades ut för någon vecka sedan och de flesta hingstägarna fick dem i lådan dagen efter. Tyvärr har det visat sig att det blivit något fel hos posten.

Hilda champion i Nederländerna

Även andra uppfödare har haft framgångar internationellt! I augusti blev Hilda af Jäboruder Over all champion på den årliga utställningen i nederländska regionen Drenthe, bland över 200 shetlandsponnyer, liksom hennes äldre halvsyster blev för några år sedan.

Frågor och svar med anledning av SA-tester

Doris af Granbacka, foto: Lotta Lundahl

I början av sommaren visade det sig att en ponny fått ett resultat på sitt DNA-test för skeletal atavism som inte kunde stämma med hänsyn till föräldrarnas SA-status.

Höstmöte 2021

Twyford Pixie, foto: Marie Hjorth

Den 7 november kl 10.00 bjuder styrelsen in till digitalt höstmöte! Mötet hålls på Zoom och är endast öppet för SSS medlemmar.

Riksutställning 2021

Best In Show på dagens riksutställning blev Nightingales Kingsman (1010888=44p) och med My Father’s Eyes (109889=44p) som Reserv.