Information från styrelsen

SIHS 2018, foto: Lotta Lundahl

Den 29 november 2021 Nu var det ett tag sedan styrelsens senaste information, vilket beror på en intensiv sommar och höst för alla inblandade samt att styrelsearbetet främst fokuserat på lite längre processer och därmed har mindre att berätta om löpande. Vi tackar alla de som deltog på höstmötet den 7 november, och särskilt de… Fortsätt läsa Information från styrelsen

Duktiga 3-åringar i Vetlanda

Gläntans Ginnie & Marcia af Jäboruder

I årets treårschampionat hade shetlandsponnyerna inte mindre än två representanter – en i hoppning och en i gångarter. Båda gjorde strålande ifrån sig och vi ska verkligen vara stolta över vår ras och över dessa fina ponnyer!

Lord Silver – championatsvinnare i dressyr

I helgen gick alltså ungponnychampionaten av stapeln i Vetlanda, och vi kommer presentera de fantastiska representanterna som visade hur duktiga och användbara våra shetlandsponnyer är!

Kungen 3:a i Årets ponny

En hedrande 3:e-plats blev det för Nightingales Kingsman i Årets ponny! Stort grattis till ägaren Hanna Dahlström och uppfödaren Thiffanny Hoff! Foto: Jenna Vainionpää vid Riks där Kingsman blev Best in Show.

Portoproblem för avelsvärderingskatalogen

Jemma & Joxxa af Granbacka, foto: Linnea Ornstein

I helgen är det avelsvärdering för hingstar och katalogen skickades ut för någon vecka sedan och de flesta hingstägarna fick dem i lådan dagen efter. Tyvärr har det visat sig att det blivit något fel hos posten.

Hilda champion i Nederländerna

Även andra uppfödare har haft framgångar internationellt! I augusti blev Hilda af Jäboruder Over all champion på den årliga utställningen i nederländska regionen Drenthe, bland över 200 shetlandsponnyer, liksom hennes äldre halvsyster blev för några år sedan.

Frågor och svar med anledning av SA-tester

Doris af Granbacka, foto: Lotta Lundahl

I början av sommaren visade det sig att en ponny fått ett resultat på sitt DNA-test för skeletal atavism som inte kunde stämma med hänsyn till föräldrarnas SA-status.

Höstmöte 2021

Twyford Pixie, foto: Marie Hjorth

Den 7 november kl 10.00 bjuder styrelsen in till digitalt höstmöte! Mötet hålls på Zoom och är endast öppet för SSS medlemmar.

Riksutställning 2021

Best In Show på dagens riksutställning blev Nightingales Kingsman (1010888=44p) och med My Father’s Eyes (109889=44p) som Reserv.

Katalog för Riks 2021

Shetlandsponny-SM 2017, foto: Lotta Lundahl

Nu finns katalogen för Riks 2021 i Bålsta att ladda ner här. Välkommen som utställare/tävlande eller publik!

Dags att anmäla till Riks!

Foto: Frida Erixon

Nu är det hög tid att anmäla till Riks 2021! Riks går av stapeln på Lindestam Equestrian i Bålsta nordväst om Stockholm den 7 augusti.

Information från styrelsen 22 juni

I det här informationsbrevet kan du läsa bl.a. om bruks vid Riks, veterinär vid Riks & GM, frågor kring veterinärundersökningen vid vårens avelsvärdering och en ny domare för shetlandsponny.

Sponsring Riks 2021

Hamras Hurricane, foto: Lotta Lundahl

Den 7 augusti håller vi Riksutställning i Bålsta! Vid samma tillfälle hålls generalmönstring för hingstar. Kan du tänka dig att vara med och sponsra riksutställningen? Vi är mycket tacksamma till er som hjälper till att göra Riks till en riktig fest!

Trakeal kollaps – seminarium (video)

Seminarium om trakeal kollaps

Tack till alla som deltog vid kvällens seminarium, och ett särskilt stort tack till våra föreläsare Miia Riihimäki och Gabriella Lindgren från SLU! Det blev också en mycket bra frågestund mot slutet av föreläsningen. Seminariet är inspelat och kan ses nedan.

Digital utmaning

Shetlandsponny-SM 2017, foto: Lotta Lundahl

Nu när vi inte kan träffas på plats så ofta och enkelt som vi vill så vill SSS styrelse i stället bjuda in dig och din ponny att delta i en digital utmaning! Som belöning för den som deltar skickar vi ut en rosett till den som fullföljt utmaningen och vi delar dessutom gärna bilder… Fortsätt läsa Digital utmaning

Tre nygodkända hingstar i Norrland

Cool Let's Copy MCW, foto Sandra Karttunen Holmstedt

Under april har Svenska Hästavelsförbundet arrangerat avelsvärderingar i Wången och Luleå, och totalt har 8 shetlandsponnyhingstar visats. Tre hingstar kunde godkännas enligt rasvisa krav.

Tack för förtroendet!

Vidells Magica de Rex, foto: Frida Erixon

Tack till alla er som deltog vid dagens årsmöte! Nu kör vi vidare med arbetet och ser fram emot ett spännande verksamhetsår!

Information från styrelsen 18 april

Shetlandsponny-SM 2017, foto: Lotta Lundahl

Det här blir det sista informationsbrevet från den sittande styrelsen så styrelsen vill dels tacka för samarbetet med medlemmarna och andra samarbetspartners de gångna 6 månaderna, men dels också tacka avgående styrelseledamöterna Linnéa Dahlberg och Catarina Reeves så mycket för deras stora engagemang och arbete! Hur styrelsen i övrigt kommer att se ut får vi… Fortsätt läsa Information från styrelsen 18 april

Preliminära resultat från avelsvärderingen

Kakkulanmäen Iceman, foto Annette Wadman

Stort tack till funktionärer, deltagare och livesändningstittare för gårdagens avelsvärdering! Från styrelsen är vi jätteglada att det fungerade så smidigt trots de speciella förutsättningarna.

Ersättare träder in vid avelsvärderingen

Skenekulls Melody, foto: Sanna Jorlén

På grund av sjukdom kommer Helena Kättström att träda in från sin suppleantplats och ersätta Ulricha Nordmark i avelsvärderingsnämnden under lördagens avelsvärdering. Vi hoppas att Ulricha kryar på sig snabbt, och är tacksamma att Helena kliver in på kort varsel!

Kod till livesändningen av avelsvärderingen

Vidells Magica de Rex & Vidells Heather, foto: Frida Erixon

Nästa helg är det dags för avelsvärdering i Huskvarna! Vi har nu skickat ut mail med koden till livesändningen till de medlemmar som anmält sin e-postadress till medlemsregistret.

Rösta på årsmötet?

Rotenäs Rosalie, foto: Frida Erixon

Vill du ha möjlighet att delta och rösta på årsmötet den 25 april? Då måste din medlemsavgift vara betald senast den 26 mars, så det är hög tid att kolla att du blivit medlem för året!

Genomförande av avelsvärderingen våren 2021

Foto: Katarina Seijsing

Den 10 april håller vi avelsvärdering för shetlandsponnyhingstar i Huskvarna. Drygt 40 hingstar är anmälda och styrelsen jobbar hårt för att arrangemanget ska kunna genomföras på ett bra men smittsäkert sätt för både hästägare, funktionärer och nämnd.

Info från styrelsen 3 mars

Foto: Gunilla Faust

Nu är det ett litet tag sen senaste informationsbrevet från styrelsen, men det betyder inte att styrelsen har haft stiltje!

Dags att anmäla till avelsvärderingen!

Talang, foto: Susann Melkersson

Har du en fin unghingst som gömmer sig ute i snön? Även om det kan vara klurigt att se vem som är redo under all mammutpäls så här års så är det nu dags att anmäla till vårens avelsvärdering!

Nytt telefonnummer till kansliet

Drakgårdens Electra, foto: Ellinor Gudmundsson

I dagarna har vårt stambokskansli flyttat till nya lokaler i Skara. I samband med det har vi även fått nytt telefonnummer till kansliet. Ny besöksadress för kansliet är Stortorget 2 i Skara, och nya telefonnumret är 0511-441 880. Postadressen är densamma som tidigare.

Forskningsstudie, defekta hovar

Foto: Frida Erixon

På Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, pågår en forskningsstudie på minishetlandsföl som fötts med defekta hovar med klövliknande tår.

Kom ihåg ditt medlemskap för 2021!

Zeb Bastian, foto: Lotta Lundahl

Du kommer väl ihåg att betala in medlemsavgiften för 2021?! Som medlem får du tillträde till våra utställningar och andra evenemang till medlemspris, du får vår fina medlemstidning Shetlandsponnyn fyra gånger per år, och du får möjligheten att vara med och arbeta för och påverka shetlandsponnyns framtid!

Uppdaterade dokument för 2021

Shetlandsponny-SM 2017, foto: Lotta Lundahl

Styrelsen är i full färd med att gå igenom och besluta om de dokument som ska gälla för 2021. Här kommer vi löpande publicera de dokument som är beslutade, tillsammans med närmare beskrivningar över de ändringar som gjorts.

INBJUDAN – föreläsning via Zoom 15 december!

Foto: Sophie Nyblom/Skellefteåtravet Ponny

Den 15/12 kl. 19:00 bjuder Sveriges Shetlandssällskaps styrelse in till digital föreläsning om ponnytrav för nybörjare. Föreläsningen kommer hållas av Svenska Ponnytravförbundet. Föreläsningen bjuder på intressant fakta om hur man går tillväga, vad som krävs och annat smått och gott som behövs för att kunna starta ponnytrav eller få ut sin uppfödning på travet.

Tycker du om att skriva?

Kackas KaXeba, foto: Sara Döös

Tycker du om att skriva? Vi letar efter någon eller några som vill hjälpa till att skriva för SSS sociala medier/hemsida och gärna även för vår medlemstidning!

Inbjudan till ungdomsträff med SH!

Shetlandsponny-SM 2017, foto: Lotta Lundahl

Svenska Hästavelsförbundet bjuder in till ungdomsträff den 28 november i Jönköping. Träffen kommer handla om hästvälfärd kopplad till avel och genetik, föreläsare är Helena Kättström och Sanna Soleskog.

Tack för årsmötet!

Hovgårdens Vitsippa, foto: Katja Bårring

Tack för ett väldigt bra, snabbt och konstruktivt årsmöte! Våra administratörer var lite för snabba att avsluta mötet, vi beklagar detta! Vi bjuder in till en frågestund en annan dag när styrelsen hunnit samla sig och sova ikapp. 😅

Förtydligande + utvärdering

Shetlandsponny-SM 2017, foto: Lotta Lundahl

Utvärdering av avelsvärderingenEtt dokument missades i gårdagens nyhet, och det var styrelsens sammanfattning av utvärderingen av avelsvärderingen dvs. av del 1 av enkäten. Ni hittar sammanfattningen här.

Information inför årsmötet

Shetlandsponny-SM 2017, foto: Lotta Lundahl

På söndag är det så dags för årsmöte! Här nedan hittar du förhoppningsvis den sista informationen som ska behövas, däribland styrelsens två sista propositioner, samt övriga handlingar till årsmötet samlade.

Enkät om avelsvärderingen

Bäckdalens Jazz, foto: Annika Andersson

Nu finns möjligheten att delta dels i utvärderingen av avelsvärderingen som var nu i helgen, dels att få bidra med dina synpunkter på hur avelsvärderingen av shetlandsponnyhingstar bör läggas upp i framtiden!

Helgens livesändning

Lyrics Wonderful, foto: Lotta Lundahl

För att göra det möjligt även för den som inte är medlem på Facebook att följa avelsvärderingen, så kommer vi köra livesändningen i helgen via Zoom.

Katalog för avelsvärderingen 3-4 oktober

Skäpperöds Rex, foto: Frida Erixon

Nu finns katalogen för avelsvärderingen den 3-4 oktober 2020 att ladda ner här. Styrelsens nästa möte är torsdagen den 24 september, så om du har något du vill att styrelsen ska ta upp så behöver det vara inne senast den 22 september, du skickar det till info@shetlandsponny.se.

Studiebesök på SSS kansli

SSS kansli: Stamboksförare Linda Andersson på kansliet.

På SSS kansli arbetar sedan 10 år tillbaka Linda Andersson som stamboksförare. Hon är mycket uppskattad bland hästägarna eftersom hon alltid är trevlig och hjälpsam, och det finns få saker hon inte har koll på när det gäller reglementen och pass!

Påminnelse om fölregistrering och betäckningsrapportering

Gaias Binka, foto: Katja Bårring

Den 30 september måste ansökan om pass för dina föl ha inkommit till kansliet för att ansökan ska få göras till den ordinarie lägre avgiften. Det är också sista datum för att lämna in betäckningsrapporteringen för din avelshingst för att slippa förseningsavgift.

SM-vinnare i galopp!

Valentinos Betty Boop, foto: Elina Björklund

Vi gratulerar Svea Lindersson Hagberg och Valentinos Betty Boop som sista helgen i augusti vann SM i ponnygalopp för A-ponnyer!

Ny utställning i Sollefteå

Kompis Dagny. Foto: Linnea Ornstein

Shetland Nord har lagt till en ny utställning, den 3 oktober 2020 i Sollefteå. Domare är Viveka Karlestrand och sista anmälan är 3 september. Du hittar proppen här.

Information från styrelsen 6 augusti

Foto: Frida Erixon

Styrelsen hade sitt senaste möte den 30 juli. Om du har frågor eller förslag till styrelsen är du alltid välkommen att maila styrelsen på info@shetlandsponny.se eller kontakta någon av styrelsemedlemmarna per telefon.

Shetlandsponnyquiz

Lundabo Farina & Vildängens Fairybell. Foto: Frida Erixon

De som deltog i SSS digitala releasefest för den nya hemsidan den 21 juli kunde också delta i vår shetlandsponnyquiz.

Ny hemsida!

Vildängens Nutter Butter. Foto: Frida Erixon

Den nya hemsidan är tänkt att ha en enkel och lättnavigerad struktur och fungera lika bra på telefoner och läsplattor som på en dator.

Inbjudan – digital releasefest!

Dixie Chick. Foto: Frida Erixon

I år är möjligheterna att träffa varandra och bara socialisera under avslappnade former ganska begränsade. Styrelsen vill därför ta tillfället i akt att bjuda in våra medlemmar till en informell kväll med lite roliga upptåg och samtidigt få möjligheten att släppa en nyhet!

Vägledning Covid-19

Johannesbergs Golden Queen & Vildängens Golden Countess. Foto: Frida Erixon

Vägledning vid arrangemang av SSS och dess regionföreningar med avseende på COVID-19

Information från styrelsen

Vildängens Nutter Butter. Foto: Frida Erixon

Igår den 4 juli hade den interimistiska styrelsen sitt första ”riktiga” styrelsemöte och vill informera om följande.

Tack för förtroendet!

Änglyckans Vire. Foto: Tove Olsson

Stort tack till våra medlemmar för den stora uppslutningen till medlemsmötet den 28 juni!