Utländska avkommemeriter

Har din hingst varit utomlands någon eller några säsonger och du vill att hans avkommors resultat där ska räknas in i nämndens avkommebedömning?

Läs mer: Utländska avkommemeriter

Avelsvärderingsnämnden går igenom hingstbeståndet årligen inför höstens avelsvärdering och bedömer hingstarnas avelsvärdeklasser. Hingstar som har ett visst antal betäckningar eller ett visst antal visade avkommor SKA avkommebedömas, och hingstar som redan avkommebedömts tidigare kan få ändrad avelsvärdeklass om resultaten motiverar det. Detta baseras på avkommornas resultat inom utställning, avelsvärdering och sport. Hingstar som ska höjas bjuds in av nämnden och behöver således inte anmälas till avelsvärderingen inom anmälningstiden (om de inte ändå ska visas på generalmönstring).

Vissa hingstar verkar över tid i flera länder och det är i dessa fall svårt för SSS att själva ta fram resultat. Det är därför du som hingstägare som måste åberopa meriter som inte finns med i den statistik som SSS har tillgång till (resultat från Sverige). Detta gör du genom att skicka in officiella resultat (ska kunna verifieras) tillsammans med t.ex. betäckningsstatistik och andra meriter till vårt stambokskansli. Det du som hingstägare åberopar läggs sedan till den samlade bedömningen av hur hingsten har nedärvt sig och ligger till grund för avkommeklassen.

Från och med 2023 ska samtliga utländska meriter som du som hingstägare vill åberopa vara inskickade till kansliet senast den 31 maj! I år får du dock tillfälle att inkomma med dem senast den 31 juli, meriter som kommer in efter det datumet kan inte beaktas. Du skickar dem antingen per e-post eller via post (du hittar kontaktuppgifter etc på http://www.shetlandsponnyn.se).