Zeb Baztian

Zeb Baztian, foto: Annelie Sundström
Zeb Baztian, foto: Annelie Sundström

(Filmer på Zeb Baztian finns i inlägget på SSS Facebooksida.)

Fredagskvällens shetlandsponny är 29-årige Zeb Baztian som inte förstått det här med att leva livet lugnare på äldre dagar! Efter många år som körponny upp till Svår klass skulle Zebben få bli pensionär… men med lillmattar som tagit över har livet blivit allt annat än tråkigt!

”Zebbens första 3-4 år i livet gick långsamt. Han gjorde sällan något snabbare än långsam trav. Han tog god tid på sig i allt han gjorde, en sävlig kille. Som körhäst vaknade han dock till och älskade fart! Han har alltid gillat att gasa lite extra i alla svängar man gjorde, vilket har gjort allt lite mer spännande i bl.a. maraton och precision. En av Zebbens favoriter är att tolka. Han älskar att dra pulka/skidor i snön. Det har jag gjort många vintrar och nu kan även barnen glädjas över det. Det finns inget mysigare! Tyvärr är återigen problemet med att svänga, han laddar så mycket i svängarna så att ungarna åker av pulkan.

Sedan några år tillbaka är Zebben aktiv pensionär. Vad det nu innebär, att vara pensionär? Ingen aning… Han motioneras/aktiveras långt mer än vad många andra yngre hästar gör. Han går alla dagar i veckan eftersom han tydligt visar att han mår bra av det. Han rids, promeneras, simmar, tömkörs och klick-/tricktränas. En vanlig dag är han ute ca 1-2 h och aktiveras/motioneras. Han älskar att få springa lös i skogen, vilket vi mer än gärna tillåter. Även om det oftast går alldeles för fort och okontrollerat för mattehjärtat. Men han har fantastiskt kul och känner sig duktig och det är huvudsaken!

För två år sedan började lillmatte Linnéa klickerträna honom. Det gav snabbt resultat och de har sedan dess lärt in flera olika tricks och haft väldigt roligt ihop. Man får däremot passa fingrarna i klickerträningen för han blir snabbt ivrig och tycker sig förtjäna godiset snabbare än vad lillmatte tycker. Kan han fuska så gör han gärna det! Hans favorittrick är att slå ut med frambenet. Ett trick som kanske inte var så lämpligt att lära in, men han älskar det! Våra knäskålar gör det inte. Man kan lätt ångra många av hans inlärda trick, när han plötsligt tar till dem i vardagen. Att ‘hänga tvätt’ blev snabbt att dra ner täcken från boxdörrarna. Att ‘apportera hinkar’ blev snabbt att dra omkull varje hink han ser. Att ‘hämta in konor’ gör att han inte längre kan passera en kona utan att slå/bita i den. Att ‘leda sig själv i grimskaftet’ blev snabbt att rycka åt sig grimskaftet mest hela tiden vid promenader eller till hagen. Det tricket vi från början var mest tveksamma till var att lära honom var att stegra, men just det hanterar han allra bäst att inte utföra om vi inte ber om det. Genom Linnéas och Zebbens instagramkonto har de fått flera nya kontakter och lärt sig mer om klick/trick och frihetsdressyr.

Det är fantastiskt roligt att se hur relationen mellan Linnéa och Zebben växt fram genom åren. De kommunicerar otroligt fint i skogen när han springer lös, kommer på inkallningar och bara njuter till fullo. För oss betyder han allt och det är så roligt att mina barn också får växa upp med honom och hunnit lära känna honom som den underbara ponny han är. Han får stor frihet i vardagen och det både glädjer och grämer mig eftersom det ibland gör att de vardagliga tingen tar oändligt mycket längre tid än annars. Men han älskar att få vara med och stj(h)älpa till!”

(Zeb Baztian, f-91 e. Senateur v.d. Veldstraat RS 194 u. Jasmina RS 2423 ue. Måne RS 115, ägare & fotograf: Annelie Sundström, Tumba)

Zeb Baztian, foto: Annelie Sundström
Zeb Baztian, foto: Annelie Sundström
Zeb Baztian, foto: Annelie Sundström
Zeb Baztian, foto: Annelie Sundström
Zeb Baztian, foto: Annelie Sundström
Zeb Baztian, foto: Annelie Sundström
Zeb Baztian, foto: Annelie Sundström
Zeb Baztian, foto: Annelie Sundström