Ungdomsvisare i Sollefteå

Ungdomsvisare i Sollefteå, foto: Kristina Girhagen
Ungdomsvisare i Sollefteå, foto: Kristina Girhagen

För två veckor sedan var det utställning på Sollefteå ridskola, där inte mindre än 14 ungdomar visade shetlandsponnyer i handlerklass varav 10 stycken i åldrarna 9-13 kom från hemmaklubben. Jätteroligt med engagerade och intresserade ungdomar tycker vi, så Kristina som driver ridskolan och höll i utställningen fick berätta lite mer om hur de jobbar!

”Vi försöker se till att våra elever får prova på olika saker med ponnyerna. Det här med att hantera hästar är något vi pratar mycket om, det är inte ridningen som är det svåraste utan det viktigaste är att öva på hanteringen. Det är lite smidigare med mindre hästar, men att hålla på med shetlandsponnyer fostrar i sig – de är medgörliga men bestämda och skapar ledare på en rimlig nivå redan när barnen är små. Shetlandsponnyerna ger så otroligt mycket glädje, de ger mod. De är lite mindre till storleken och väldigt positiva i sin attityd. Är man rädd för små hästar så blir det inte lättare när hästarna blir större, så det är bra att kunna lära sig att läsa hästar redan på små hästar när man är ung. Säkerhet har inte bara med hjälm, skyddsväst och stålhätta att göra, det är så mycket mer som påverkar.

Vi använder shetlandsponnyerna i verksamheten, och vi gör massor av saker tillsammans med ponnyerna. Ett helt gäng av våra elever följde med till Jättendal i augusti där de fick testa på utställning. En aktivitet var att tälta kvällen innan och planera för visningen, hur vi skulle visa hästarna i bästa skick och hur man gör allt ordentligt. De tyckte det var en jätterolig första erfarenhet av shetlandsponnyutställning. Sen fortsatte det med utställning på hemmaplan i Sollefteå.

Att de får vara med om alla de här sakerna sår ett frö om att shetlandsponnyn är en allsidig ponny som kan göra många olika saker. Vi använder dem till agility och gymkhana, körning och för elever med funktionsnedsättning. Det finns så mycket mer att göra än bara hoppning och dressyr, och vi visar att det också går att göra olika saker när man vuxit ur ridningen.

Jag tror att det här med handlerklasser är jättebra. I Sollefteå hade vi 14 ungdomar som visade ponnyer, varav tio var mina elever. Ridklubben och SH hade sponsrat med rosetter och alla fick protokoll med kritik. Alla mina elever fick visa sin favoritponny, en utsågs till vinnare och alla fick fina priser. Det skapar jättebra stämning på en utställning också att det är så mycket ungdomar.

Tjejerna är riktigt bitna nu, de undrar när vi ska ha nästa utställning och längtar massor till nästa år när vi ska ha föl. Vi har bland annat betäckt fem shetlandsston och totalt har vi tio dräktiga ston, det är speciellt. Man måste vara beredd på att det kan gå dåligt också, det är lika nervöst för alla men också en väldigt bra erfarenhet. Vi tror att det skapar ett intresse för föl och unghästar och hoppas att de då fortsätter även om de inte är intresserade av ridning. Det är också ett sätt att få fler hästar i glesbygden. Tänk om det här med corona är glesbygdens möjlighet, att vi kan utveckla avel på lite mindre ponnyraser och vi verkligen kan fundera över vad vi vill producera även utan att resa för långt?

En idé vi har är att testa ”nose work” med våra shetlandsponnyer! Vi är jättesugna och tycker att det borde gå att träna dem på samma sätt som hundar. Det skulle kunna vara en riktig hit! Går man ner ytterligare ett steg till mini så skulle det här kunna vara ytterligare en uppgift för dem. Bara fantasin sätter gränser.”

(Ponnyerna som eleverna visade var Dalsgårds Serena e. Almnäs Mahogny RS 607, Dalsgårds Tiara RS 7723 e. No Fear v.d. Römer RS 553, Dalsgårds Romantica RS 7486 e. No Fear v.d. Römer RS 553, Bäckdalens Gaia RS 7865 e. Componist v.d. Römer RS 248 och Sollidens Beyla Bus RS 6326 e. Jozo RS 387. Vann handlerklassen gjorde Mathilda Girhagen med Dalsgårds Tiara som också blev Reserv-BIS! Foto: Kristina Girhagen)

Ungdomsvisare i Sollefteå, foto: Kristina Girhagen
Ungdomsvisare i Sollefteå, foto: Kristina Girhagen