Tin-Tin

I september avgjordes KM i brukskörning på Tranås kusksällskap, och bästa resultatet var inte helt oväntat av Sanna Andersson och hennes fina shetlandsponny Tin-Tin som är vana vinnare. Tillsammans har de varit med i bruks-SM två år och Tin-Tin fortsätter leverera trots att hon nu är 24 år gammal. Brukskörning är en gren där lydighet och förtroende testas. Om du är intresserad av att veta mer om grenen kan du läsa här: http://juf.se/bruks/vad-ar-brukskorning

”Jag har haft Tin-Tin sen jag var 9 år, idag är jag 20. Den första tiden med Tintin var äventyrlig eftersom hon inte hade blivit riden på länge. Det blev många avramlingar och mycket åkande bakom henne i grimskaft. Sen hände en olycka i stallet, där en häst slet sig och bet Tin-Tin över nacken. Hon fick en inflammation som gjorde det svårt för henne att gå, och under läkningen sen kunde jag inte rida. Då började vi med mycket frihetsdressyr och vi kom varandra nära. När vi började rida igen var det hoppning som vi båda tyckte var roligast. Tin-Tin fick följa med på träningar och tävlingar på ridklubben.

När jag sen växte ur henne var det självklart att det skulle bli mer körning. Vi testade på både lite skogskörning och brukskörning. Vi fastnade för brukskörningen och började med att ställa upp i klubbmästerskapet. Det ledde till att vi var med i distriktsmästerskapen, och sen till sist SM både 2016 och 2018. Det var kul men nervöst. Tyvärr var vagnen som användes 2016 lite för tung för henne och det var många backningsmoment uppför så vi fick avbryta vissa moment. 2018 kom vi dock 5:a av 8 ekipage.

Brukskörning som sport innebär prestationskörning med vagn genom olika hinder. Det kan t.ex. vara slalom, backningar i olika utrymmen eller vattenhinder. Man får straffpoäng om man kör utanför en markering eller kör ner en port. Den som har lägst straffpoäng vinner. Det Tintin och jag har svårast för är backningen – hon är en pigg häst som vill att allt ska gå i räserfart! Tintin känns mer som en familjemedlem och hon betyder så mycket för mig. Hon har ju varit med mig i mer än halva mitt liv.”

(Tin-Tin, f-96 e. Janko RS 162 u. Hagalunds Rozette ue. Dolk RS 143, äg. Monika Parkåsen, Sommen)

Tin-Tin, foto: Sanna Soleskog
Tin-Tin, foto: Sanna Soleskog
Tin-Tin, foto: Sanna Soleskog
Tin-Tin, foto: Sanna Soleskog
Tin-Tin, foto: Sanna Soleskog
Tin-Tin, foto: Sanna Soleskog