Mariline’s Tanzanit

Mariline's Tanzanit
Mariline’s Tanzanit

Förra söndagen gick en av årets sista kvalitetsbedömningar av stapeln. Allra bäst, och dessutom bäst av samtliga hästar på alla kvalitetsbedömningar i år (!), blev shetlandshingsten Mariline’s Tanzanit! I SSS är vi mycket imponerade och skickar ett stort grattis till Tanzanit och hans ägare!

Tanzanit belönades med utmärkelse i hoppning med 8,20 och i gångarter med 8,36 – alltså ett mycket högt resultat oavsett kategori av häst! Tanzanit är dessutom en mycket trevlig körhäst, dagen innan kvalitetsbedömningen gjorde han debut i Lätt A körning i par med ett gotlandsruss, där de vann klassen. Tanzanits ägare Marika Strömberg berättar lite om Tanzanit och förberedelserna inför kvalitetsbedömningen.

”Tazzen är född hos oss och fick en tuff start, hans mamma Horizon låg död i hagen när han var bara 1,5 månad gammal. Trots det har han växt upp till en mycket positiv ponny som går i enbet, par och fyrspann med sina större russkompisar. Det spelar ingen roll vad vi hittar på, för allt är kul bara han får vara med!

På kvalitetsbedömningen går man igenom flera delar: ID-kontroll och mätning, exteriörbedömning, lösgalopp, löshoppning och sist gångartsprov. Där visades Tanzanit körd och han visade då upp trav i olika tempon och fri skritt. Provet kändes toppen! Han var förstås en unghingst på ny plats så han var lite på tårna och hade inte ro att skritta ordentligt, å andra sidan flög han fram i traven! På kvalitetsbedömningen är det dock gångartsbedömningen (rid- eller körprov) som är det viktigaste och där fick han fram sin fina skritt bättre. Det var också otroligt roligt att han fick dagens enda 9:a på det allmänna intrycket, med kommentaren ’den där kommer ni att ha mycket roligt med i framtiden!’

Jag har kört Tanzanit mycket under en ganska lång tid. Jag började hålla på med honom i ganska tidig ålder, med tömkörning och annat och sen när vagnen kom på blev det inte så dramatiskt. I början var det mest att köra rakt fram och ha kul samt befästa inkörningen. Han har fått gå mycket i par med mina russ, och har fått vara med i spannet som en liten katt bland hermelinerna. När jag känt att han har rätt framåtbjudning, ett par månader innan visningen, har jag börjat erbjuda honom lite stöd i munnen på dressyrbanan för att se vad han gjorde av det. Han var så duktig och tog stödet på ett väldigt positivt sätt och började jobba i form. Vi gjorde mycket tempoväxlingar och försökte lägga grunden till en riktig ökning i traven (inte bara springa fort), eftersom han har det i sig kan det nog bli riktigt bra i framtiden.

Även om jag hade kunnat lägga ännu mer tid på honom inför kvalitetsbedömingen, så är Tazzen så positiv att han nog inte kunde ha gjort det bättre än han gjorde det utifrån där vi är idag. Hade det varit final om ett par veckor hade jag fortsatt befästa längningen och kanske jobbat lite mot en början på samling, just för att få lite större register. Att börja i god tid och planera mot sitt mål är viktigt, och lägga in pauser så att både huvud och kropp hänger med och hästen tycker det är kul det vi håller på med. Då är det mycket lättare att jobba med dem. Mycket variation i arbetet. Vi har jobbat i töm, på släp, i enbet, par, spann och däremellan löshoppat och tränat visning för hand. Det är bara en liten ryttare som saknas för oss nu.

Nu får Tazzen en välförtjänt paus, sedan är det avelsvärdering för hans del. Sedan ska han få vara med och jobba och göra saker. Gärna inom sportkörningen, men han skulle nog gå bra på travet också. Han har en syster som travat 2.22 i Finland. Tazzen vill jobba och vara med, inte gå och skrota i en hage. Till vardags kör jag ju inte hans storlek, så jag vet inte riktigt hur jag ska planera in denna häftiga lille kille i vårt team!”

(Mariline’s Tanzanit, f-16 e. Almnäs Tromb RS 585 u. Horizon v.d. Geer RS 4244, ägare Marika Strömberg, Havdhem.)

Mariline's Tanzanit
Mariline’s Tanzanit
Mariline's Tanzanit
Mariline’s Tanzanit
Mariline's Tanzanit
Mariline’s Tanzanit
Mariline's Tanzanit
Mariline’s Tanzanit