Hagalyckans Cassandra

Hagalyckans Cassandra, foto: Josefin KS
Hagalyckans Cassandra, foto: Josefin KS

Idag berättar vi om en shetlandsponny av lite tuffare slag! En riktig tävlingshäst som tar sina små ryttare upp i höjderna med självförtroende, men som också är ett diplomsto.
”Vi har haft Cassandra i ett år, det var kanske inte riktigt meningen att vi skulle köpa en så tuff shetlandsponny utan tanken var att hon skulle vara till de mindre barnen. Men en sån här drömponny kan man inte låta bli, det är en sån man önskar att man själv hade haft som liten! Det blev storasyrran Tilde som fick ta Cassandra istället, och hon har utvecklats enormt på det här året.

Cassandra är 20 år och har tävlat mycket galopp med sina tidigare ägare, och det märks! Hon tycker att allt är roligt och vill att det ska gå fort. De små barnen kan också rida på henne, men det går inte att leda henne för då tror hon att man går i ringen och att hon ska få tävla galopp! Efter inspiration från förra ägaren åkte Tilde och Cassandra på terrängläger i somras. Det var både diken och konstiga hinder, men de hoppade allt som de kunde klara av upp till 75 cm både i terräng och i hoppning. Med tidigare ägare har Cassandra tävlat upp till Lätt A i hoppning och hon har hoppat hinder på sin egen höjd.

Hon är en tuff och rolig ponny. Det är alltid fullt ös, ibland blir hon så övertaggad att hon inte vet vad hon ska göra av sig själv och då kan hon studsa och stå på bakbenen lite. Hon skulle aldrig göra nåt dumt eller bocka, hon vill bara springa. Hon håller lätt jämna steg med halvbloden när vi är ute tillsammans. Hon vill att det ska hända saker, hon är inte en ponny som bara vill skrota hemma. Hon är också väldigt trygg, förutom att vara vår maskot hemma så får hon följa med överallt som sällskap och ofta som stöd till unghästarna i transporten.

Cassandra har betytt jättemycket för Tildes ridutveckling, tidigare var Tilde lite harig men nu när hon går över till C-ponny är hon inte rädd alls. Tidigare var det mer att ”åka häst”, men efter Cassandra är det ridning på riktigt och särskilt i hoppningen. Nu börjar Tilde tyvärr bli för lång och Cassandra är betäckt istället, om hon har tagit sig så hoppas vi att hon kanske ska lugna sig lite när hon får föl och sen är planen att Tildes 5-åriga lillasyster ska ha henne så småningom. Vi har betäckt med en hingst med lite lugnare temperament, så kanske fölet blir nånstans mittemellan.”

(Hagalyckans Cassandra, rödblack f-00 e. Kölnäs Camillo RS 301 u. Grädd-Kola RS 1025. Ägare Åsa Lidback, Åkersberga. Foto: Josefin KS)

Hagalyckans Cassandra, foto: Josefin KS
Hagalyckans Cassandra, foto: Josefin KS
Hagalyckans Cassandra, foto: Josefin KS
Hagalyckans Cassandra, foto: Josefin KS