Epok & Princess Maya

Epok av Friheten. Foto: Kerstin Andersson
Epok av Friheten. Foto: Kerstin Andersson

”Jag är uppvuxen på lantbruk. Jag började på ridskola då jag var 5 år. Min pappa köpte min första ponny, en New Forest, till mig då jag var 7 år. Jag själv rider inte idag, men eftersom jag nu har två döttrar och bor så vi har möjlighet att ha hästar så kände jag att jag ville ge den chansen till både våra barn och även till mig själv att ha häst. Shetlandsponnyn blev ett naturligt val pga dess storlek och användbarhet.

Jag minns min pappas ord när jag var liten. -Ska man ha häst, så ska man veta vart maten till den kommer ifrån. Så att bärga hö har jag hjälpt till med sedan jag var liten. Idag försöker jag överföra det till mina döttrar och berättar om hur viktigt det är att veta vart saker kommer ifrån, t.ex. hö. I slutändan innebär det, enligt mig, att lära sig att ta ansvar.

Det börjar närma sig 7 år av att vara ägare till två shetlandsponnyer. Epok är den äldsta, en valack. Han är en riktigt gosig kille. Gnäggar och pratar alltid när man närmar sig honom.
Döttrarna rider och gör lite trix med honom. Sedan har vi Princess Maya. Hon rids, tömkörs och är även inkörd. Hon brukar få hjälpa döttrarnas pappa att dra fram vindfälle och ris här hemma. Det trivs hon med, att arbeta. Som ägare till dessa mycket betydelsefulla familjemedlemmar så är vi så tacksamma att få tiden tillsammans med dem. De tillför och lär oss så mycket. Att ta ansvar, samarbete, gemenskap och glädje.”

(Epok av Friheten, f-04 e. Huggarebo Liston RS 231 u. Etana RS 4504 ue. Mysak RS 286
Princess Maya, f-10 e. Furunäs Bonzo RS 268 u. Santana Brown ue. Farino RS 291
Ägare och fotograf Kerstin Andersson. Bild 1 och 2 – Epok, Bild 3 – Epok och Maya.)