Bobergs Nicci & Norine

Bobergs Nicci. Foto: Jenny Gunnarson
Bobergs Nicci. Foto: Jenny Gunnarson

Den 13 juli var det premiering i Smålandsstenar. Där visades bl.a. de två 3-åriga ministona Bobergs Norine (82 cm) och Bobergs Nicci (77 cm). Båda två belönades med avelsdiplom med 41p, men de gjorde också båda två mycket fina bruksprov!

”Målet är att alla mina ponnyer, åtminstone de som är födda här, ska vara inridna eller inkörda, helst både och. Jag ser det som en merit för individen och som en guldstjärna för stuteriet. En Bobergsponny ska vara både rastypisk och användbar! Att genomföra körprovet vid 3-årspremieringen är ett bra sätt att få meriten ’synlig’.

’En häst är inkörd när man kört den varje dag i ett års tid’ sa en hästkarl till mig för länge sedan. Det har jag i bakhuvudet när jag kör in mina hästar och jag försöker därför få så många träningstillfällen som möjligt. De får ofta springa med bakom eller bredvid vagnen när andra hästar körs. Det gör dem helt obrydda både av vagn, trafik och olika miljöer. Samtidigt som de tränas på detta sätt så longeras och tömkörs de. Efter det får de börja dra, först bara själva draglinorna och sen till slut vagn.

Själva körprovet var ett ’enkelt körprov’. Man visar att ponnyn är körbar, dvs. att den går att köra i skritt och trav, att den går att svänga och kan göra halt. Man ska också spänna för och ifrån vagnen. Nicci visades på premieringen av min dotter Ellen, 9 år gammal, så lyckan var stor när hon vinkades fram som ringetta och när det i protokollet dessutom stod ’väl visad och väl körd’!

Jag hoppas att vi framöver kommer erbjudas att avlägga bruksprov vid fler tillfällen än vid premieringarna, t.ex. vid särskilda bruksprovsdagar eftersom man då kan göra det utan att ponnyn behöver visas exteriört samtidigt. Det är ett sätt att visa hur användbara våra ponnyer är och kan också locka nya medlemmar som rider och kör sina ponnyer men ännu inte visar dem på utställning.”

(Bobergs Norine, fux f-17 e. Skäpperöds Rex RS 381 u. Lindsay v.d. Dennenhoeve RS 7330 ue. Adam v. Spuitjesdom NL-S.961.
Bobergs Nicci, svart f-17 e. Littlebignor Giovanni RS 504 u. The Rose RS 7353 ue. Harm v. Keizershof RS 501.
Uppfödare, ägare och fotograf till bild 1 och 3: Jenny Gunnarson.
Fotograf bild 2: Linda Andersson, fotograf bild 4: Åsa Petersson)

Bobergs Norine. Foto: Linda Andersson
Bobergs Norine. Foto: Linda Andersson
Bobergs Norine. Foto: Jenny Gunnarson
Bobergs Norine. Foto: Jenny Gunnarson
Bobergs Norine & Bobergs Nicci. Foto: Åsa Petersson
Bobergs Norine & Bobergs Nicci. Foto: Åsa Petersson