Vad ska mushroom-färgen heta i Sverige?

Sedan ett antal år tillbaka är mushroom-färgen etablerad som ett eget anlag, d.v.s. en egen färg precis som vilken färg som helst.

Trots det kallar vi fortfarande hästarna för fuxar men med tillägget mushroom i stamboken om hästen har DNA-testats och konstaterats ha färgen. Det är dags att vi kallar hästarna för vad de är, d.v.s. att de har den färg de har i stället för fuxar.

Mushroomfärgen är ett recessivt anlag. Det innebär att hästen måste få anlaget från båda föräldrarna för att det ska synas. Det syns dessutom framför allt på fuxar, d.v.s. anlaget bleker/mattar av främst den röda färgen, men eftersom även bruna hästar har rött pigment så syns det även på nyansen om grundfärgen är brun.

Men vad ska färgen heta? I vissa länder döper man hästarna efter fenotypen, d.v.s. det man ser. Ett exempel på det är Storbritannien där hästar kan benämnas exempelvis strawberry roan (”jordgubbsskimmel”, oftast rödskimmel), cream dun (”gräddblack”, på vissa raser blackar som skimlar av men i andra raser blackar med t.ex. gulanlag) eller liver chestnut (”leverfux”, kan vara en nyans av fux men är i vissa fall snarare silverbruna). Därför är det kanske inte konstigt att mushroom har fått just det namnet – hästarna ser ofta lite ”champinjonfärgade” ut. I Sverige har vi dock traditionen att vi benämner hästen efter genotypen, d.v.s efter vad hästen har för anlag. Om grundfärgen är brun och hästen har gulanlag så blir det gulbrun, är grundfärgen röd (fux) och hästen har konstantskimmelanlag och blackanlag så blir färgen rödblackskimmel. Helt logiskt.

När det gäller mushroom finns idag dock ingen svensk benämning. Även när det gäller andra färger är traditionen att hitta en svensk benämning i stället för att hålla sig till ett utländskt ord, t.ex. cremello som på svenska är blåögd gräddvit. Att kalla hästen för mushroom är alltså inte helt tillfredsställande.

Hittills är det oss veterligen bara hos shetlandsponnyn som mushroomfärgen har konstaterats. Någon benämning har därför inte tagits fram officiellt och än så länge kallar vi som sagt hästarna vanligtvis för fuxar i stamboken trots att det inte är det de är. Vi behöver därför komma på ett bra förslag på vad vi ska kalla färgen och sedan införa det som benämning.

Styrelsen vill nu ge medlemmarna en möjlighet att bidra med idéer på vad färgen kan benämnas! Vad har du för förslag? Skicka in det senast den 19 april 2021, antingen via e-post till info@shetlandsponny.se eller via formuläret nedan.

Vänliga hälsningar
Styrelsen för SSS

Förslag på benämning av mushroomfärgen