Information från styrelsen 27 juli

Informationen i pdf-format.

Information från styrelsen den 27 juli 2020
Just nu är vi mitt uppe i semestern för flera i styrelsen, därför har informationen den här gången dröjt lite och vi har dragit ner tempot på styrelsearbetet en aning. Om du har några frågor eller förslag till styrelsen är du alltid välkommen att maila styrelsen på info@shetlandsponny.se eller kontakta någon av styrelsemedlemmarna per telefon.

Senaste mötet hölls den 20 juli och här kommer därför lite information.

Avelsvärdering av hingstar
Styrelsen vill förtydliga att vi jobbar på frågan om veterinär till nämnden, men de som har varit anlitade de senaste åren har meddelat förhinder vilket gör att vi söker bredare. Så snart vi har veterinären klar så kommer det självklart att meddelas.

De som anmälde hingstar till avelsvärderingen våren 2020 måste skicka in en ny anmälningsblankett om hingsten ska visas på avelsvärderingen i höst. Däremot behöver man inte skicka in samma meritunderlag igen om det inte är ändrat sedan dess, men man måste då meddela på anmälningsblanketten att samma underlag ska användas. Då plockas det tidigare underlaget fram av kansliet.

Vi har också fått frågor om fördelningen av hingstar över helgen. Som vi tidigare har uttryckt så kommer vi inte kunna meddela en fördelning förrän vi vet hur många hingstar som anmälts och i vilka kategorier. Vi förstår att de som har flera hingstar att visa gärna skulle vilja ha närmare information om vilken dag deras hingstar kommer visas, men om vi i nuläget skulle ge ett preliminärt svar och sedan skulle tvingas ändra när anmälningarna kommit in så skulle även det skapa frustration. När anmälningstiden går ut är det 6 veckor kvar till avelsvärderingen. Vi hoppas att det ska vara gott om tid för hingstägarna att hinna planera och få tag på medhjälpare om det skulle behövas.

Det vi kan göra är att visa statistik på hur det sett ut de senaste åren vad gäller anmälningar och fördelning mellan kategorierna. Vi har gjort fyra olika testfördelningar av klasserna för att visa olika exempel på hur antalen skulle ha fördelats baserat på den statistiken. Det finns ingen garanti för att fördelningen kommer se likadan ut i år, men det kanske kan ge viss indikation på hur det skulle kunna se ut. Antalet är det totala antalet hingstar visade för året, dvs. både vår och höst sammanräknat och inklusive ett fåtal hingstar visade i Norrland. Om någon vill ha den fullständiga statistiken (med fördelningar inom respektive kategori etc.) så delar vi gärna med oss av det, det är bara att maila info@shetlandsponny.se så skickar vi det.


FYRA OLIKA TESTFÖRDELNINGAR BASERADE PÅ VISADE HINGSTAR 2015-2019
20192018201720162015
Dag X:      2-, 3-, 4-åringar standard4949434143
Dag Y:      5+åringar standard, samt mini4843384440
Dag X:      2-, 3-åringar standard2636312125
Dag Y:      4-, 5+åringar standard, samt mini7156506458
Dag X:      2-, 3-, 4-åringar oavsett strl8480606362
Dag Y:      5+ oavsett strl1312212221
Dag X:      2-, 3-åringar oavsett strl4961433540
Dag Y:      4-, 5+åringar oavsett strl4831385043

Ny utställning i kalendern – Shetland Nords utställning i Söderhamn
Shetland Nord har en ny utställning, den 19 september i Söderhamn. Domare är Ronny Johnsson. Passa på att visa era hästar – sista anmälan är den 19 augusti! Proppen finns i utställningskalendern på hemsidan.

Digital releasefest och ny hemsida!
Den 21 juli testade vi ett nytt koncept – det första tillfället att träffas och bara vara sociala via Zoom! Totalt deltog ett 30-tal medlemmar under de knappt 2 timmar mötet pågick, vilket är klart mer än vad vi väntade oss och responsen vi fått har varit mycket positiv. Vi började med att presentera oss, prata lite om hur de nya förutsättningarna i världen har påverkat oss i vårt hästliv, och sedan drog vi igång kvällens quiz. Mitt i quizen tog vi en paus för att presentera kvällens nyhet, fortsatte sedan quizen, och avslutade med att berätta om vilka favorithingstar vi har. Quizen finns utlagd i sin helhet på vår hemsida för den som vill testa sig på frågorna! Vinnarna meddelas inom kort.

Kvällens stora nyhet då: Vår nya hemsida! Behovet av en ny hemsida har diskuterats i flera år och nu har vi den äntligen på plats! Vissa saker saknas och kommer att fixas till inom kort, och andra saker kommer kompletteras eller utvecklas över tid. Vi hoppas att hemsidan ska uppskattas och att den fyller den funktion vi önskat – lättnavigerad, tydlig och informativ. Hemsidan finns som vanligt på http://www.shetlandsponny.se. Om du har synpunkter, idéer eller vill påpeka något vi har missat är du alltid jättevälkommen att maila styrelsen på info@shetlandsponny.se. Vi är väldigt glada för all input!

Träff för regionalföreningarna
Styrelsen har bjudit in regionalföreningarnas styrelser till digital träff söndagen den 23 augusti kl 10 via Zoom. Vi hoppas att det ska bli en trevlig och utvecklande träff där så många som möjligt ur styrelserna kan delta.

Nästa styrelsemöte
Styrelsen har sitt nästa möte på kvällen torsdagen den 30 juli. Om du har ett förslag eller något som du önskar att styrelsen tar ställning till vid det mötet behöver det komma styrelsen tillhanda senast tisdagen den 28 juli (annars tas det upp vid ett senare styrelsemöte). Du skickar enklast in det till info@shetlandsponny.se.

Vänliga hälsningar,
SSS interimsstyrelse