Körning

Shetlandsponnyer är utomordentliga sportkörningsponnyer. Dessutom finns andra grenar att tävla i, t.ex. skogskörning och brukskörning.

Sportkörning är en fartfylld och vacker sport bestående av tre delar: dressyr enligt ett  förutbestämt program, maraton där man kör sträckor på idealtid med hinder på vägen där portarna tas så snabbt som möjligt och precision där man ska vara snabb på en bana genom koner utan att ha omkull de vattenfyllda bollarna på konerna. Alla shetlandsponnyer kan delta i dressyr och precision, men för att få delta i maraton måste den vara minst 86 cm i mankhöjd.

Shetlandsponnyer är lättlärda, arbetsvilliga och snabba och smidiga i vändningarna vilket gör att de ofta är uppe och konkurrerar om de högsta placeringarna. Sportkörning har även olika klasser där den lägsta körs som clear round, vilket innebär att alla med lite träning och utan häftigaste vagnen kan prova på sporten! Barn får starta barnklass från 8 års ålder.

För att få tävla sportkörning krävs grönt kort och licens för kusk samt licens och mätintyg för ponnyn. Mer information finns på Svenska Ridsportförbundet och TR V (tävlingsreglemente för sportkörning). Vid frågor och intresse kan du kontakta Svenska Ridsportförbundet, lokala sportkörningsklubbar eller SSS bruks representant.

Hoppas vi ses på tävlingsbanorna!